Akillesjänteen ongelmat ovat varsin yleisiä urheilijoilla ja paljon liikkuvilla. Akillesvaivan tavallisimpia oireita ovat kipu ja jäykkyys, toisinaan akillesjänteeseen voi tulla myös repeämä. Monet akillesjänteen vaivat eivät tarvitse parantuakseen leikkausta, mutta toisinaan leikkaushoito on tarpeen.
Akilleksen kipu ja jäykkyys saattavat johtua tendinoosista eli akillesjänteen sisäisestä ylirasitusmuutoksesta. Tällöin akillesjänne tuntuu kipeältä ja jäykältä heti aamuisin ja oireet pahenevat tavallisesti rasituksessa. Jänteessä on usein myös tunnettavissa aristava, sukkulamainen paksuuntuma. Jos oireet pitkittyvät muista hoidoista huolimatta, voidaan vaiva usein parantaa leikkauksella.
Pitkittynyt peritendiniitti eli akillesjänteen ympäryskudoksen ärtyminen ja rasitustila esim juoksemisen jälkeen voi vaatia parantuakseen myös leikkaushoitoa. Tällöin leikkauksessa akilleksen ympärille muodostuneet kiinnikkeet poistetaan. Usein paluu juoksuun onnistuu noin 2-3 kuukauden kuluttua leikkauksesta.
Haglundin kantapää on tyypillinen kestävyysjuoksijoiden vaiva, jossa ulkoneva kantaluun nurkka hankaa jännettä aiheuttaen pitkittyneen limapussintulehduksen eli bursiitin. Leikkauksessa kantaluun ylänurkka tasoitetaan, jolloin luun aiheuttama pinne sekä hankaus jänteeseen häviävät. Normaali kävely onnistuu noin 4 viikkoa leikkauksesta ja kevyt juoksu noin 4-5 kuukauden kuluttua.
Akillesjänne voi revetä ja se tapahtuu usein täysin yllättäen esimerkiksi äkillisen ponnistuksen tai suunnan muutoksen yhteydessä. Jänne voi revetä joko osittain tai kokonaan. Usein pohkeen alaosassa tuntuu repeämisen yhteydessä voimakas napsahdus, jonka saattaa toisinaan jopa kuulla. Diagnoosi pystytään useimmiten tekemään pelkän tutkimisen perusteella. Hoitovaihtoehdot ovat joko kipsi/ortoosi tai leikkaus. Lopullinen hoitopäätös kannattaa tehdä asiaan perehtyneen ortopedin kanssa. Usein urheilijoilla paras hoitovaihtoehto on leikkaushoito. Repeytyneen jänteen päät ommellaan leikkauksessa yhteen. Tapauskohtaisesti akillesjänteen aluetta voidaan myös vahvistaa potilaan omalla lihaskalvo-/jännemateriaalilla. Pian leikkauksen jälkeen aloitetaan vaiheittainen kuntoutus. Normaali kävely onnistuu tavallisesti noin 2 kuukauden kuluttua ja kevyt juoksu noin 4 kuukautta leikkauksesta. Täydessä toipumisessa saattaa kuitenkin kulua 6–9 kuukautta
- Potilastapaus: Kestävyysjuoksija Tommi Sundell
Lasse Lempainen
Urheiluortopedian dosentti
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Urheilu Mehiläinen
Mehiläinen NEO Turku