Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin juoksutilanteessa akillesjänne alkoi kipeytyä, mutta juoksija jatkoi treenaamista ja kilpailuja. Välillä pitkät lepojaksot auttoivat, mutta vaivat palasivat aina takaisin – yleensä pahempina.

Tommi joutui pitämään taukoa kilpailuista ja juoksijan ura oli koetuksella. Useiden lääkäreiden ja fysioterapeuttien kautta Tommi päätyi lopulta Mehiläinen NEO:on marraskuussa 2013.

Ortopedi Lasse Lempainen huomasi magneettikuvista, että Tommin akillesjänteessä oli repeämä ja Haglundin kantapää. Kovatasoiselle kestävyysjuoksijalle leikkaushoito oli paras vaihtoehto.

– Vaivat olivat jatkuneet jo kauan, joten oli helpottavaa saada apua. Nopea hoito oli olennaisen tärkeää seuraavaa kautta ajatellen, Tommi toteaa.

Leikkaus onnistui loistavasti

Tommin akillesjänne korjattiin NEO:ssa joulukuun alussa. Leikkauksen jälkeen jalka oli muutaman viikon täydessä levossa. Sen jälkeen Tommi sai Lempaiselta hyvät kuntoutusohjeet, ja akilles alkoi parantua todella hyvin.

Jalkaa kuntoutettiin ensin uima-altaassa ja kuntopyörää polkemalla, myöhemmin cross-trainerilla. Jalan lihaksia treenattiin myös fysioterapian avulla. Juoksemisen Tommi aloitti noin 3,5 kuukautta leikkauksen jälkeen. Lajinomaisia harjoituksia ilman kipuja hän pystyi tekemään juoksuradalla noin viiden kuukauden päästä leikkauksesta.

– Tällä hetkellä akillesjänne on täysin normaali ja olen pystynyt treenaamaan täysillä. Leikkauksen jälkeisten kilpailujen tulokset ovat myös olleet yllättävän hyviä siihen nähden, miten vähän olen ehtinyt harjoitella lajinomaisesti, Tommi iloitsee.

Mehiläinen NEO:ssa palvelu on nopeaa ja asiantuntevaa

Tommi on ollut todella tyytyväinen Sairaala Mehiläinen NEO:n palveluun. Magneettikuvien jälkeen pääsy leikkaukseen tapahtui todella nopeasti, ja asiantunteva ortopedi sai akillesjänteen taas kilpailukuntoon.

– Olen todella helpottunut, että pitkään kestänyt vaiva saatiin hoidettua. Asiat hoituivat nopeasti ja vaivattomasti, minkä ansiosta pääsin pian takaisin juoksuradalle, Tommi iloitsee.

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

  • 24-vuotias, kotoisin Salosta
  • Opiskelee Turun yliopistossa biologiaa
  • Seura: Porin Yleisurheilu ry
  • Lajit: 1500 m ja 800 m
  • Hallikaudella 2012 aikuisten SM 1 800 m ja 1500 m matkoilla.
  • 2012 pohjoismaisista hallimestaruuskilpailuista 2. sija

Lääkärin näkökulmasta / Lasse Lempainen

Kestävyysurheilijalle akillesjänteen vammat ja erilaiset rasitustilat ovat yleisiä.

Magneettikuvauksessa Tommin akillesjänteessä näkyi selkeä osittainen repeämä sekä niin sanottuun Haglundin kantapäähän sopivat muutokset.

– Kantaluun luinen nurkka painoi akillesjännettä, mikä haittasi erityisesti juoksemista ja aiheutti rasituksen aikaista kipua. Oireet olivat Tommin tapauksessa kestäneet jo niin pitkään, että hoitoratkaisun tekeminen oli helppoa. Lisäksi kaikkia ei-operatiivisia hoitomuotoja oli ennen leikkaukseen päätymistä jo kokeiltu, ortopedi Lasse Lempainen kertoo.

Leikkauksessa akillesjänteen repeämä ommeltiin ja kantaluun kulma tasoitettiin niin, että jänteen kulku vapautui, ja siihen kohdistuva paine juostessa helpotti.

Leikkauksen jälkeinen kuntoutus sujui suunnitelman mukaan. Nilkan ja akilleksen liikelaajuudet palautettiin ennalleen vesijuoksun ja kuntopyöräilyn avulla. Tämän jälkeen edettiin asteittain normaaliin juoksuharjoitteluun.

– Vammoista toipuminen on aina yksilöllistä, mutta yleensä tämän tyyppisen vamman jälkeen paluu juoksuun onnistuu noin 4–5 kuukauden kuluttua, Lasse Lempainen muistuttaa.

Tommin haastattelu tehtiin kesällä 2014.

Yhteystiedot

Lasse Lempainen
ortopedian erikoislääkäri
urheiluortopedian dosentti

lasse.lempainen@utu.fi

Lasse Lempainen (Pihlajalinna)