Nilkan nivelside- ja peroneusvammat

Nilkan nyrjähtäessä

Nilkan alueen vammat ovat yleisiä urheilu- ja liikuntavammoja. Näitä vammoja tapahtuu erityisesti esim. jalkapallossa, salibandyssa ja suunnistaessa, mutta myös lenkkipolun juurakossa nilkka voi vääntyä. Nilkkavamman sattuessa tärkeää on huolellinen ja maltilla toteutettu ensihoito: kylmää / jääpussia, nilkkatuki ja vähän myöhemmin aloitettu nilkan vaiheittainen kuntoutus. Vamman tarkka diagnoosi on oleellinen osa hoitoa ja sillä on tärkeä merkitys myös arvioitaessa vamman uusiutumisen riskiä ja urheiluun paluuta.

Nivelsiteet voivat revetä

Suurin osa nilkan vammoista on nyrjähdysvammoja, jotka aiheuttavat eriasteisia nilkan nivelsiteiden vaurioita ja repeytymisiä. Valtaosa nivelsidevammoista paranee kuntoutuksella. Vamman jälkeen tärkeää on edetä maltilla ja tiedostaa, että nivelsiteiden vauriot eivät parane muutamassa viikossa. Hankalammassa nilkan nyrjähdysvammassa voidaan tarvita 2–3 kuukaudenkin kuntoutus, jotta turvallinen paluu vaikkapa jalkapallon pariin olisi mahdollista niin, että vamman uusiutumisriski olisi mahdollisimman pieni.
Mikäli nilkkavammassa todetut nivelsiderepeämät ovat laaja-alaiset ja nilkka on kuntoutuksen jälkeen tutkittaessa selvästi löysän oloinen tai nilkka on jo ennen vammaa ollut epätukeva ja toistuvasti nyrjähdellyt (instabiili nilkka) on syytä harkita leikkaushoitoa. Nilkan nivelsideleikkauksen tarkoituksena on palauttaa nilkan tukevuus ja hyvä toiminnallisuus urheilusuorituksen aikana. Lisäksi nilkan löysyys ja jatkuva muljahtelu altistavat myöhemmin ilmaantuville ongelmille kuten esimerkiksi nivelrikolle ja rustovaurioille.

Peroneus-jänne voi myös vaurioitua

Nilkan vammoihin liittyvät keskeisesti myös peroneus-jänteet, jotka sijaitsevat nilkan ulkoreunalla kehräsluun takana ja alapuolella. Ne voivat vaurioitua nilkan vääntövamman yhteydessä ja tällöin ulkokehräsluun takana tuntuu usein kipua ja turvotusta. Peroneus-jänteet voivat vaurioitua eri tavoin. Tavallisin vamma on jänteeseen tullut pitkittäinen repeämä (peroneus split), mutta peroneus-jänne voi mennä myös kokonaan poikki tai se voi mennä pois paikoiltaan (luksaatio). Nämä vammat vaativat erityisesti urheilijoilla mutta usein myös kuntoliikuntaa harrastavilla leikkaushoitoa.

Kuntoutus toteutetaan vaiheittain

Nilkan nivelsideleikkauksen hyvä lopputulos vaatii hyvän leikkaustekniikan hallitsemisen lisäksi myös suunnitellun kuntoutuksen. Kuntoutus toteutetaan vaiheittain yhteistyössä fysioterapeutin kanssa. Tärkeää kuntoutuksessa on, että vaativampia koordinaatioharjoitteita ei aloiteta liian aikaisin leikkauksen jälkeen, vaan ensin nivelsiteiden annetaan rauhassa parantua.
Nilkkavamman sattuessa olet tervetullut vastaanotolleni. Tarkan diagnoosin jälkeen teen sinulle yhdessä fysio-tiimini kanssa hoitosuunnitelman, jotta paluu urheiluun ja liikuntaharrastusten pariin onnistuisi mahdollisimman hyvin ja turvallisesti.

Näin teet tukevan nilkan teippauksen

Yle: Lasse Lempainen näyttää nilkan teippauksen Jukolan viestissä 2019.

 

Peroneus-jänteen luksaatio


Lasse Lempainen
ortopedian erikoislääkäri
urheiluortopedian dosentti
www.finnorthopaedics.com

Yhteystiedot

Lasse Lempainen
ortopedian erikoislääkäri
urheiluortopedian dosentti

lasse.lempainen@utu.fi

Lasse Lempainen (Pihlajalinna)