Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun viimeisellä minuutilla vasemman polven eturistiside sekä kierukka repesivät. Polvi operoitiin nopealla aikataululla Mehiläinen NEO:ssa, ja Vennelä palasi seuraavana kesänä pelikentille.

– Polvi meni tohjoksi ihan matsin viime sekunneilla. Tein äkillisen suunnanmuutoksen ja samaan aikaan rysähti oman joukkueen pelaaja päälle. Olen tottunut osumiin ja mustelmiin ja ajattelin, että kyllähän tämä polvi tässä pysyy. Kipu oli kuitenkin kovempi kuin tavallisessa tällissä, Seikko Vennelä muistelee.

Loukkaantumisen jälkeen Vennelä oli välittömästi yhteydessä Mehiläinen NEO:on. Hän pääsi seuraavana päivänä Lempaisen vastaanotolle, ja polvi kuvattiin nopeasti. Magneettikuvissa näkyi selvä eturistisiteen ja kierukan repeämä.

– Ortopedini Lasse Lempainen kertoi jo ennen magneettikuvausta, mitä on todennäköisesti edessä. Leikkaus ei tullut yllätyksenä, Vennelä kertoo.

Leikkauksessa selvisi, että repeämä kierukassa oli luultua pahempi. Operaatio sujui kuitenkin hyvin, eturistiside korjattiin takareidestä otetulla jännesiirteellä.

Urheilijoiden suosittelema

Vennelälle oli alusta asti selvää, että polvi hoidetaan juuri Mehiläinen NEO:ssa.

– Sairaalalla on urheilijoiden keskuudessa hyvä maine, ja joukkuetoverit ovat kehuneet saamaansa palvelua.

– Minulla menivät lääketieteelliset termit ja diagnoosit toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Onneksi Lempaiselta lähti myös huoltojoukoille selkeää tietoa tilanteesta, Vennelä kertoo.

– En voi muuta kuin kehua saamaani hoitoa. Koko prosessin ajan tunsin oloni huomioiduksi. Palvelu oli niin hyvää, että luulin olevani lomakohteessa, Vennelä nauraa.

Leikkaus tehtiin aikaisin aamulla ja Vennelä pääsi kotiin samana päivänä.

– Leikkauspäivän iltana vointia kyseltiin tekstiviestillä, ja kahtena seuraavana päivänä puhelimitse. Ensimmäiset kaksi yötä ovat kivun suhteen usein pahimpia, mutta minulle uni maistui. Sain sopivat lääkkeet ja selkeät ohjeet niiden käyttöön. Sain myös polveen neopreenisuojan. En viihtynyt ollenkaan kotona tyhjänpanttina, joten polvisuoja vaihdettavine jääpusseineen oli ihan ehdoton, Vennelä kertoo.

Paluu pelikentille sujui ongelmitta

Vennelä turvautui kuntoutuksessa monipuolisiin harjoitteisiin, ja motivaatio pysyi korkealla.

– Lisäksi kävin säännöllisin väliajoin näyttämässä polvea Lempaiselle, ja sain vähitellen luvan lisätä rasitusta.

Jalalle ei saanut varata akuun painoa, mutta kuntoutus alkoi heti ortopedin näytettyä vihreää valoa. Vuodenvaihteessa Vennelä oli mukana joukkueen harjoituksissa varovasti tunnustellen. Aluksi kontaktiharjoitukset jätettiin kokonaan pois, mutta pelikauden lähestyessä harjoitusintensiteettiä lisättiin.

– Muistan elävästi toukokuun valmistavalla leirillä, kun nappasin pallon ilmasta ja laskeuduin leikatulle jalalle ilman pienintäkään aristelua. Fiilis oli mahtava!

Loukkaantumisen vuoksi Vennelän voimat eivät palautuneet täysin tälle kaudelle.

– Nopeissa suunnanvaihdoksissa jäin auttamatta muista jälkeen. Nuoremmat jo vitsailevat, ettei vanha jaksa. Ensi kaudella aion olla vahvempi, Vennelä virnistää.

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä
  • Ikä ja asuinpaikka: 31 vuotta, Turku
  • Seura: Turku Trojans, puolustuksen takamies

Lääkärin näkökulmasta / Lasse Lempainen

Seikko Vennelän vasen polvi vääntyi amerikkalaiselle jalkapallolle tyypillisessä kontaktitilanteessa. Polven tutkimus viittasi eturistisiteen vammaan, ja lisäselvityksenä tehty magneettitutkimus vahvisti diagnoosiepäilyn. Polven eturistiside oli revennyt ja ulommassa kierukassa oli selkeä vaurio.

– Seikon tapauksessa päätös hoidosta oli helppo. Kyseessä on kilpaurheilija sekä nopeutta, voimaa ja hyvää koordinaatiota vaativa laji. Jotta Seikko voisi pärjätä lajissa jatkossakin, tulisi polven toipua täysin tukevaksi, Lempainen kertoo.

Revenneen eturistisiteen lisäksi polven kierukkavaurio näytti magneettikuvien perusteella laajalta, ja se korjattiin eturistisideleikkauksen yhteydessä. Leikkaus onnistui suunnitellusti. Eturistiside korvattiin uudella jänteellä ja vaurioitunut ulompi kierukka saatiin kiinnitettyä ja ommeltua.

Kontaktitilanteissa syntyy paljon vammoja

Amerikkalaisessa jalkapallossa sattuu paljon tilanteita, joissa polvi voi vääntyä. Kaikkein yleisimpiä ovat pienemmät vammat kuten polven lievät vääntymiset ja osittaiset sisäsivusiteen vauriot. Lajille ovat tyypillisiä myös nilkan nyrjähdysvammat ja takareiden eli hamstring-lihasten eriasteiset repeämät.

– Seikon kokema polven eturistisiderepeämä on tyypillinen kontaktitilanteita sisältävässä palloilulajissa sattuva vamma, Lempainen toteaa.

Kuntoutumista seurataan

Jokaiselle potilaalle valitaan paras hoitovaihtoehto sekä suunnitellaan sopiva fysioterapia ja kuntoutussuunnitelma. Seuraavalle kuormitus- ja suoritusportaalle edetään asteittain potilaan edistymisen mukaan.

– Jos polven kuntoutuminen etenee suunnitelmien mukaan ja potilas on tervehtynyt esimerkiksi lihasvoiman ja koordinaation suhteen, annetaan hänelle lupa palata liikunnan pariin. Tavallisesti paluu amerikkalaiseen jalkapalloon onnistuu tällaisen leikkauksen jälkeen noin vuoden kuluttua, Lempainen kertoo.

Seikko Vennelän haastattelu tehtiin kesällä 2015.

Yhteystiedot

Lasse Lempainen
ortopedian erikoislääkäri
urheiluortopedian dosentti

lasse.lempainen@utu.fi

Lasse Lempainen (Pihlajalinna)